Mükemmel değil, yeterli ve doğal ebeveyn olmak hakkında

Anne babalık, çocuk büyürken sorumluluk, kaygı, gurur, üzüntü, sevinç öfke, yorgunluk, yaşam enerjisi gibi birçok duyguyu yaşamak ve idare etmek anlamına gelir. Tüm bu süreci yönetmek için bir İsveç kelimesi olan “lagom”un dediği gibi çoktan az, azdan çok, tam kararında” davranmak gerekir. Kısaca ebeveynlik bir denge işidir. Bu denge sayesinde çocuklar anne-babalarının kendi yaşamları olduğunu dolayısıyla çocuk olarak kendisinin ayrı bir yaşamı olabileceğini öğrenir. Hata yapmanın ve telafi edebilmenin deneyimini ve sorumluluğunu fark eder. Son olarak gerçekçi, doğal ve yakın ilişkiyi ilk olarak ebeveynleri ile yaşar.

Bu eğitimde anne baba olma algısı, anne babanın kendi huzuru için duygularının ve beklentilerinin farkında olması, çocuk yetiştirirken “yetkin” ebeveyn olma yöntemleri ve karşılıklı yakın ilişki içinde olmanın anlamı üzerinde durulacaktır.

Alt Başlıklar

Huzurlu ve adil olabilmek: Anne babanın kendi huzuru, umudu ve adalet duygusu
Mükemmel değil yeterince iyi ebeveynlik: Yetkin ve doğal ebeveynin becerileri
Karşılıklı ve yakın ilişki: Çocukla ilişkide hak ve sorumlulukların, çocuğun yaşına göre kullanımı ve yakın-karşılıklı ilişkiyi, bağ kurma becerisi

Hedef Kitle: Kurumda çalışan tüm ebeveynler