Zeka Severlerden Misiniz?
EGE ORTAÇGİL, Klinik Psikolog Duygusal ilişkilerde zekadan, akıldan etkilenir misiniz? Edebiyat, sinema, tiyatro, müzik, resim ve diğer pek çok alanda konuşulabilen, “peki, şu şairi bilir misin?” sorusunun es geçilmediği,…
EGE ORTAÇGİL, Klinik Psikolog Duygusal ilişkilerde zekadan, akıldan etkilenir misiniz? Edebiyat, sinema, tiyatro, müzik, resim ve diğer pek çok alanda konuşulabilen, “peki, şu şairi bilir misin?” sorusunun es geçilmediği,…
ELİF GÖKÇE, Klinik Psikolog İntihar etmek, yaşamına son vermek, yok olmayı istemek, ortadan kaybolmayı arzulamak, bu şekilde yaşamak istememek ama yaşamak da istemek… İntiharın kendisine ve sebeplerine dair popüler kültürde…
SERKAN KAHYAOĞLU, Klinik Psikolog Erkekler ve Babaların Duygu Düzenleme Sakarlıkları Hakkında Erkekler ve duyguları ifade etme dendiğinde aklıma hep Behzat Ç.’deki o sahne gelir. Baş komiser Behzat, babasıyla…
İZEL G. ÖZKAN, Klinik Psikolog 2020 hemen herkes için zor bir yıl oldu. Yeni bir yılın gelişi, pek çok insan tarafından sonu gelmiş bir defterin kapanıp, taze bir…
BÜŞRA KESKİN, Psikolojik Danışman Regl yani menstrüasyon, gerçekleşen vajinal kanama döngüsü olarak tanımlanabilir. “Hasta oldum, anavatan kan ağlıyor, aybaşı, muayyen gün, halam geldi” gibi üstü kapalı, saklı, gizli…
İREM EKEN, Klinik Psikolog Travma, günlük yaşantımızda sık kullanılan kelimeler arasına girmeye başladı. Bazen insanlar stres düzeyini arttıran olaylara bile “travma” diyebiliyor. Nasıl ki her zorlayıcı olaya travma etiketi…
CANSU OMRAK, Klinik Psikolog Rengarenk diyarları, olağanüstü olayları ve karakterleri ile bizi içine çeken masallar, çocuklar hatta bazen yetişkinler için eğlenceli ve öğreticidir. Masallardan yaşamla ilgili bazı bilgiler…
EGE ORTAÇGİL, Klinik Psikolog Hayatımız boyunca ne kadar, ne sıklıkta, ne yediğimiz ya da ne yemediğimiz ile ilgili pek çok şey duyarız. Varoluşumuzun ilk anlarına uzanan “Hiç emmedi,…
SERKAN KAHYAOĞLU, Klinik Psikolog Yıllar önce Nuri Bilge Ceylan, Cannes Film Festivali’nde ödül alırken “Bu ödülü, tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme armağan ediyorum” demişti. Her geçen yıl ülke içinde ve…
ELİF GÖKÇE, Klinik Psikolog Sıkılan yumruklar, gösterilen dişler, sıkılan dudaklar, çatılan kaşlar, vücutta gerilim… Bunlar beş temel ve evrensel duygudan biri olan öfkenin ifade biçimlerine karşılık geliyor. Diğerleri…
İZEL G. ÖZKAN, Klinik Psikolog Ebeveyninin peşinde ağlayan bir çocuk, çocuğun ağlaması gittikçe artıyor, ağlamanın tonu arttıkça ebeveyn iyice buz kesiliyor. Bazen dönüp gözlerini kocaman açarak çocuğa susmasını…
EGE ORTAÇGİL, Klinik Psikolog Türkiye’de depremler olmaya devam ediyor. Yeryüzü tabakalarının hareketi sonucu oluşan depremleri bazen doğrudan yaşıyor, bazen bir miktar uzaktan tanıklık ediyoruz. Tüm toplum bir şekilde…
SERKAN KAHYAOĞLU, Klinik Psikolog Korku; tüm duygular gibi insanidir ve çocuklar birçok nedenle korku hissedebilir. Örneğin, bir hayvanı görmekten, bir eşyaya dokunmaktan, denize girmekten, tuvalete gitmekten, ebeveynlerinden ayrı kalmaktan,…
CANSU OMRAK, Klinik Psikolog “Çikolata istiyorum hem de hemen!” Sosyal medyada marshmellow deneyi ile karşılaşmış olabilirsiniz. Deneyi yapan kişi, çocukla birlikte odaya giriyor, çocuğun önüne bir marshmallow koyuluyor. Çocuğa…
BÜŞRA KESKİN, Psikolojik Danışman Zaman… Hepimizin çok iyi bildiği, üzerine düşündüğü, ölçülebilir bir kavram olmasına rağmen tanımlaması ne kadar zor değil mi? Üzerine teoriler, şiirler, romanlar yazılan zaman,…
PORTA EĞİTİM VE DANIŞMANLIK KORONA GÜNLERİNDE ÖĞRETMEN OLMAK SEMİNERLERİ GENEL RAPOR Hazırlayan : Büşra Keskin Cansu Omrak Destek veren: Serkan Kahyaoğlu …
ELİF GÖKÇE, Klinik Psikolog “Komplo” kelimesi Fransızca “complot” kelimesinin dilimize geçmiş. TDK’ye göre anlamı ise “düzen”. Komplo denilince akla ilk gelen kavramlardan biri olan “komplo teorisi”, “bir kimse, kuruluş…
İZEL G. ÖZKAN, Klinik Psikolog Sosyal medyanın hayatımızdaki yeri ve önemi son dönemde en çok ele alınan konulardan biri. ‘Neden sürekli kullanıyoruz?’ ‘Kullanırken neler hissediyoruz?’‘ Bizi nasıl etkiliyor? ’‘Sosyal…
SERKAN KAHYAOĞLU, Klinik Psikolog Ergenlik, yaşamın geçiş dönemi olarak bilinir. Doğal olarak bu dönem zorlukları ve heyecanları içerir. Ergenlerin beyni yetişkinlerden farklı olarak, duygulara daha fazla ve hızlı kapılır. Gelişim…
CANSU OMRAK, Klinik Psikolog Bir Perşembe günü uyandık, çocuklar okula hazırlandı, yetişkinler iş yerlerine gitti. Ertesi hafta pandemi nedeniyle yüz yüze eğitim vedalaşamadan bir anda bırakıldı ve online eğitime…
BÜŞRA KESKİN, Psikolojik Danışman Okul denildiğinde akla “öğretmen, arkadaş, sıra, ders, teneffüs…” gibi benzer kavramlar geliyor. Üç farklı kuşağa da okulun ne anlama geldiğini sorduğunuzda, bu ve benzeri kavramlarla…
İREM EKEN, Klinik Psikolog Sabah uyandığınızda ilk ne yapıyorsunuz? Özellikle son 10 yılda, birçok kişi sabah uyandığında ilk iş olarak telefonuna baktığını dile getirmektedir. Akıllı telefon, televizyon, bilgisayar, tablet…
SERKAN KAHYAOĞLU, Klinik Psikolog İlişki kurabilmek ve sürdürebilmek insanların en temel ihtiyaçlarından biridir. Özellikle çocukluk döneminde, ilişki kurabilme becerisi doğumdan itibaren büyüdükçe geliştirilmesi gereken bir beceridir. Psikolojide bütüncül bir yaklaşım…
GÖZDE ÖZBEK, Klinik Psikolog LGBTİ+ bireylere yönelik ayrımcılık artık bütün dünyanın gündeminde. Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimle ilgili meseleler incelenirken, verilen isimlerin de gün geçtikçe çeşitlendiği, bireylerin cinsiyetlerini, cinselliklerini…
İZEL G. ÖZKAN, Klinik Psikolog Genetik kader midir? Genetik kaderdir inancı, çok uzun zaman çocukların hangi becerileri, nasıl kazandığını açıklamak için kullanıldı. Çocukların nasıl bağ kurabildikleri, ilişki geliştirebildikleri, problem çözebildikleri,…
CANSU OMRAK, Klinik Psikolog Ergenlik; fiziksel, duygusal değişimlerin yaşandığı yetişkinliğe geçiş süreci. Değişim içinde olma hali, “bu çocuk iyice tuhaf oldu” durumu, “bak bak büyümüş, kendi kararını alır olmuş”…
İREM EKEN, Klinik Psikolog Bazen insanlar başkalarına iyi davranmayı, kendilerinden çok diğerlerini memnun etmeyi o kadar çok önemserler ki; kendilerine nasıl yaklaştıklarını hiç fark etmeyebilirler. Oysa kişinin kendi duygularını ve…
SERKAN KAHYAOĞLU, Klinik Psikolog Edip Cansever “Gökyüzü gibi bir şey bu çocukluk hiçbir yere gitmiyor” der. Çocukluk yaşam boyu her zaman hatırlanır, kalıcı etkilere sahiptir, kişiliğin oluştuğu zamandır. Çünkü…
MELTEM YILMAZ, Klinik Psikolog Çocuğunuz bir şey için çok ısrar ettiğinde, korktuğu için gece uykuya dalmakta zorlandığında, işin günlük hayatın hızından yorgun düşüp çocuğunuzla oynayacak gücünüz olmadığında ebeveyn olarak…
EGE ORTAÇGİL, Klinik Psikolog Koronavirüs salgını ile birlikte çalışma hayatı da epey değişti. Bazı çalışanlar zorunlu olarak işe gitmeye devam etti, bazıları vardiyalı, bazıları evden çalıştı. Türkiye’de şirketlerin %49’u evden…
Serkan Kahyaoğlu, Klinik Psikolog Erkeklerin dünyasında baba olmak büyük bir değişimdir. Baba olmaya hazırlanan bir arkadaşım “en az 25 yıllık bir kontrat” demişti. Ben baba olduğumda çok daha…
ELİF GÖKÇE, Klinik Psikolog Ekonomik problemlerin salgınla artmasıyla birlikte ihtiyaçlarımızı karşılamakta gittikçe zorlanır bir hale geldik; hele de bu ihtiyaçlar en temel ihtiyaçlarımız olunca psikolojik etkisi de daha büyük…
İZEL G. ÖZKAN, Klinik Psikolog Oyun, her ne kadar çocukların dünyasına ait gibi düşünülse de, aslında biz yetişkinlerin dünyasında da önemli bir yere sahiptir. İnsanlarla kurduğumuz ilişkilerde, sohbetlerimizdeki ses…
İrem EKEN, Klinik Psikolog Sınavların yaklaştığı bu günlerde, birçok öğrenci kaygı hissediyor. Hayatta “en büyük başarı” olarak görülen sınavlar, öğrencilerin yanı sıra öğretmenlerin, anne babaların sınavlara yükledikleri anlamlar nedeniyle…
ECE YILMAZ, Klinik Psikolog Ergenlik, insan yaşamının en değişken zamanıdır. Duygular fırtınalı, düşünceler, davranışlar ise oldukça değişkendir. Bir ergeni, sabahları soğuk, öğle vakti sıcak olan sonbahara benzetebiliriz. Nasıl giyineceğimizi…
ELİF GÖKÇE, Klinik Psikolog Geleneksel ataerkil düzende, erkeklerin “evin direği” olması, eve ekmek getirmesi, “dışişleri”nden sorumlu olması beklenirken, kadınların tüm “içişleri”ni çekip çevirmesi beklenir. Peki,evde çokça vakit geçirdiğimiz, mevcut koşullardan…
PINAR KESKİNER, Uzman Psikolojik Danışman “Yokluk büyük varlıktır azizim, yeter ki fark edebilesin.”F. Nietzsche Tüketim toplumu, tükenmişlik hissi derken “tükenme” kelimesi son yıllarda günlük hayatımızdaki olumsuzlukları tanımlayan cümlelerin içinde…
PINAR KESKİNER, Uzman Psikolojik Danışman “Yokluk büyük varlıktır azizim, yeter ki fark edebilesin.”F. Nietzsche Tüketim toplumu, tükenmişlik hissi derken “tükenme” kelimesi son yıllarda günlük hayatımızdaki olumsuzlukları tanımlayan cümlelerin içinde…
Tüketim Toplumunda Tüketen Miyiz Tükenen Miyiz? PINAR KESKİNER, Uzman Psikolojik Danışman “Yokluk büyük varlıktır azizim, yeter ki fark edebilesin.”F. Nietzsche Tüketim toplumu, tükenmişlik hissi derken “tükenme” kelimesi son yıllarda günlük…
SERKAN KAHYAOĞLU, Klinik Psikolog “Psikoterapi nedir ve gerçekten işe yarıyor mu” sorularıyla sıkça karşılarız. Bu soruların arkasında biraz psikoterapi odasında olan bitenle ilgili merak, biraz da sorgulama yatar. Amerikan Psikoloji…
EKİN EMİRAL, Klinik Psikolog Son zamanlarda Koronavirüs ile dış dünyadan gelen belirsizlik ve bilinmezle uğraşırken çoğunu adlandırmakta bile zorlandığımız birçok duygu yaşıyoruz. Hem bu bilinmezliğin getirdikleri ve alışmaya çalıştığımız…
İZEL G. ÖZKAN, Klinik Psikolog Instagram’ı açıyoruz; sayfayı aşağıya doğru kaydırırken, çocuk cinsel istismarına yönelik bir yasa tasarısı haberi görüyoruz; eyvah! Bu yasa nelerin kapısını açar, çocuklar bundan nasıl bir…
PINAR DEMİRCİ, Klinik Psikolog Bu günlerde kaygı, panik, üzüntü, korku, şaşkınlık, yalnızlık, öfke, gerginlik, özlem gibi pek çok duyguyu bir arada yaşıyoruz. Bizi en çok zorlayan duygulardan biri de galiba…
CANSU OMRAK, Klinik Psikolog Oyun, doğumdan itibaren hayatımızdadır. Bebeklerin ellerini izlemesi, sesler çıkarması ve bundan keyif almasıyla başlar, ce-e ile devam eder. Tek başına, arkadaşıyla, ebeveyniyle, oyuncaklarla, var olan ve…
EGE ORTAÇGİL, Klinik Psikolog Koronavirüs, bizim dışımızda gelişen, kontrolümüzde olmayan bir gerçek olarak yaşamımızı değiştirdi ve değiştirmeye devam ediyor. Bu durumun geçeceğini biliyoruz ama belirsizlikle baş etmekte zorlanıyoruz. “Bitecek mi?…
SERKAN KAHYAOĞLU, Klinik Psikolog Koronavirüs salgını zamanı, yaşamı yapılandırmayı sekteye uğrattı. İnsanlar, bu olağanüstü durumda evde geçirmek zorunda kaldıkları zamanı kontrol altına almak için ne yapacaklarını, nasıl yapacaklarını sorguluyorlar. Psikolojide…
PINAR DEMİRCİ, Klinik Psikolog Son günlerde hayatlarımız pek de alışkın olmadığımız bir hal aldı. Çocuklar okula gitmiyor, yetişkinler evden çalışıyor ya da bir süre izinli. Eşimizi dostumuzu ziyaret edemez, sarılamaz,…
EGE ORTAÇGİL, Klinik Psikolog Türk Dil Kurumu’na göre kadın; “erişkin dişi insan”, “analık veya ev yönetimi bakımından gereken erdemleri, becerileri olan”, “hizmetçi bayan” anlamına geliyor. Bilim insanları, kadın ve erkek…
EGE ORTAÇGİL, Klinik Psikolog Karşımda gözleri dolu dolu bir kadın, “Bebeğim oldu” diyerek söze başlıyor. Aylardır hiç uyumadığını, bebeğin tüm bakımını, ev işleriyle beraber üstlendiğini, yalnız hissettiğini, çok yorulduğunu anlatıyor.…
İDİL ÖZCAN, Klinik Psikolog Hamilelik ve doğum, bedensel ve psikolojik değişimlerin, dönüşümlerin yanı sıra gündelik rutin ve ilişkisel anlamda yenilikleri içeren bir dönemdir. Anne baba adaylarının hem heyecan, mutluluk hem…
ELİF GÖKÇE, Klinik Psikolog Depremi korkutucu yapan özelliklerinin başında, öngörülemez ve engellenemez olması gelir. Herkesi etkileyen deprem, etrafında olan bitene anlam vermeye çalışan, dünyayı keşfetmekle meşgul çocuklar için içinden çıkamadıkları…
PINAR DEMİRCİ, Klinik Psikolog Hepimiz hayatlarımızın belli dönemlerinde kayıplar, acılar, yoksunluklar, hayal kırıklıkları, çatışmalar gibi bizi zorlayan durumlar yaşarız. Her ne kadar bunların olmadığı bir hayat hayal etsek de, kendimizi…
İDİL ÖZCAN, Klinik Psikolog Her birimiz, birbirimizden farklı özelliklere sahibiz. Düşünce şekillerimiz, kararlarımız, davranışlarımız, seçimlerimizi belirleyen, onları şekillendiren birçok farklı nokta var. En önemli farklılıklarımızdan biri de bağlanma şekillerimiz; kimlerle,…
İZEL G. ÖZKAN, Klinik Psikolog Kardeş kıskançlığı, mitolojide, dini kaynaklarda, edebi eserlerde en yaygın ele alınan konulardan biridir. Habil ile Kabil’in hikayesinde, Shakespeare’in ünlü Kral Lear oyununda, Kronos’un güç savaşında,…
SERKAN KAHYAOĞLU, Klinik Psikolog Yalnızlık, gittikçe artan şekilde sorgulanan ve korkutan bir gerçek olarak ortaya çıkıyor. Kimi zaman kendi başına kalmanın huzuru kimi zaman da yoksunluğun korkutan yüzüyle giriyor hayatımıza.…
Yazan: Mary FitzGerald, LCSW-C, & Rebecca Landau-Millin, Psy.D. Çeviren: Ekin Emiral, Klinik Psikolog İnsanların terapiye başlamak konusunda emin olamamaları sık görülen bir durumdur; bazı toplumsal mitlere bağlı olarak, sürecin nasıl ilerleyeceğine…
İZEL G. ÖZKAN, Klinik Psikolog Ebeveynler Çocuklara Cinselliği Nasıl Anlatabilir, Soruları Nasıl Cevaplayabilir? Çocuklara cinsel eğitim verirken gözetilmesi gereken bazı hususlar vardır: • Genital bölgeler biyolojik isimleriyle öğretilmelidir. •…
İZEL G. ÖZKAN, Klinik Psikolog Günümüz ebeveynlerinin azımsanmayacak kadarı çocukluklarında ebeveynleriyle cinsellik hakkında konuşmayı akıllarından dahi geçiremezdi. ‘’Ben nereden geldim?’’ gibi bir soru sorduklarında, ya leylekler günü kurtardı ya…
SERKAN KAHYAOĞLU, Klinik Psikolog Ergene geribildirimi nasıl vermek gerekir. Birkaç önemli nokta şöyle özetlenebilir. Değerli ve etkili olma ihtiyacı: Bulunduğu ortamda sevilme, önemsenme davranışlarının yanı sıra neleri becerdiği hangi…
SERKAN KAHYAOĞLU, Klinik Psikolog Ergenlik çocuklukla yetişkinlik arasındaki bir köprü olarak tanımlanır. Ergenlik dönemi, arızaların hataların ve çoğunlukla zorlukların olduğu bir dönem olarak algılanmıştır. Bir taraftan fiziksel, duygusal, sosyal, bilişsel,…
EKİN EMİRAL, Klinik Psikolog Utangaç, çekingen, asosyal, burnu havada… Günlük hayatta bu özellikler ile anılan kişilerin bazılarının sosyal fobi olarak da bilinen sosyal kaygı bozukluğu yaşayabilecekleri akla gelmeyebiliyor. Deneyimledikleri acı…
MELTEM YILMAZ, Klinik Psikolog Çocuklar bu kapasitesinin varlığı ve niteliği, onların sorunlarla başa çıkma becerisini, ne sıklıkla okul sorunu yaşadığını ve insanlarla ne kadar sağlıklı ilişkiler kurabileceğini belirler*. Peki, zihinselleştirme…
İZEL G. ÖZKAN, Klinik Psikolog Ücretli çalışılan iş ile sosyal yaşama, aileye, fiziksel ve psikolojik sağlığa, keyif alınan hobilere ve etkinliklere ayrılan zaman arasında bir denge kurmak önemlidir. Uzun saatler…
AYÇA ALAYLI, Gelişim Psikoloğu Türkiye’de yapılan bir çalışma, 0-6 yaş arasındaki çocukların %45’inin cep telefonu, %43’ünün tablet kullandığını, genellikle oyun oynadıklarını, çizgi film izlediklerini, müzik dinlediklerini ve fotoğraf baktıklarını gösteriyor.…
MELTEM YILMAZ, Klinik Psikolog Çocuk kaç yaşında olursa olsun, boşanma çocukta öfke, korku, suçluluk, üzüntü gibi duygular yaratabilir*. Giden ebeveynin onları sevmeyeceği ihtimalinden korkabilir, ayrı evlerde farklı düzenlere ayak uydurmak zorunda…
SERKAN KAHYAOĞLU, Klinik Psikolog Korkutan yalnızlığın sonucu: psikolojik oyun* Çocukluktan itibaren yalnızlıktan kurtulmak için “oldurmasa da öldürmeyen” bazı oyunların, sahte, samimi olmayan duygusal alışverişlerin içine girilebilir. Bu oyunda, zalim, kurtarıcı…
İDİL ÖZCAN, Klinik Psikolog Hamilelik süreci, herkes için farklı ilerleyen, tamamen kişiye özel bir deneyimdir. Kadınlar bedenlerinde, zihinlerinde ve duygusal dünyalarında pek çok değişim yaşarken, partnerlerin de duygu ve düşünce dünyaları…
GÖZDE ÖZBEK, Klinik Psikolog Yoğun ve zorlayıcı taleplerin uzun süreli olması ve kişinin kaynaklarının az olması tükenmişlik sendromu (burnout) denilen durumun ortaya çıkmasına neden olabiliyor .Tükenmişlik; bitmek bilmeyen yorgunluk ve…
İZEL G. ÖZKAN, Klinik Psikolog Ebeveynler yemek yedirmeyi, çocuk yetiştirmenin en önemli parçası sanabiliyorlar.İyi ebeveyn olmayı, çocuğu sadece fiziksel olarak doyurmakla ilişkilendirebiliyorlar. Oysa ebeveynlik çocuğun bedensel olduğu kadar duygusal, sosyal…
EGE ORTAÇGİL, Klinik Psikolog Bir bedeninin nasıl görünmesi gerektiği ile ilgili her mevsim epeyce düşünüyor, konuşuyoruz. Ne yemem, ne yememem gerek? Bunu yersem kaç kalori alırım? Karnımın dümdüz görünmesi için…